Smokovača Perković može se pohvaliti svojom posebnošću jer je na tržištu jedna od rijetkih proizvedenih destiliranjem čiste smokve, bez dodatka drugog voća. Sam postupak proizvodnje je vrlo dugotrajan i zahtjevan. Plodovi se namaču u vodi, melju te se tako pripremljeni masulj stavlja na kontroliranu fermentaciju. Fermentacija se odvija djelovanjem selekcioniranih kvasaca te regulacijom kiselosti, što je posebno bitno za dobivanje kvalitetne smokovače. Nakon završene fermentacije, radimo finu destilaciju, sa zatim se rakiju sprema na odležavanje od najmanje šest mjeseci, dok se zlatnožuta boja dobiva naknadnom maceracijom, jedna smokva na litru rakije.
Iako je smokva mediteransko drvo, ona uspijeva i u sličnim klimatskim uvjetima drugdje u svijetu, primjerice u Australiji, Južnoj Americi i Kaliforniji. Naša obala bogata je smokvinim drvetom, a kako se ubrani plod brzo kvari, smokva se uglavnom odmah suši ili se od nje pripravlja džem.