POGLEDAJTE PALETU NAŠIH PROIZVODA

PROIZVODI

Viljamovka

Jedinstvena i vrlo cijenjena Viljamovka Perković spravljena je od čiste kruške Williams, bisera među kruškama. Ova vrhunska rakija nastaje strogo kontroliranom fermentacijom od najkvalitetnijih svježih plodova, djelovanjem posebno selektiranih voćnih kvasaca, a zatim se pažljivo radi fina destilacija. Nakon toga rakija obvezno miruje godinu dana prije puštanja na tržište. Osobito se ponosimo našim pakiranjem s cijelom kruškom u boci, odnjegovanom na samom stablu. To postižemo vezanjem boce na stablo dok je kruška još sasvim malena i pažljivim njegovanjem ploda u boci tijekom cijele vegetacije. Tajna ovog postupka je kako plodove zaštititi od prejakog sunca i negativnih utjecaja atmosferskih prilika. Uz kvalitetnu i pažljivu tehniku vezanja i njegu, ipak uspijevamo odnjegovati samo polovicu krušaka zatvorenih u boce. Zbog različitih oblika i veličine plodova u boci i isključivo ručne proizvodnje svaka od ovih boca je unikatna. Želimo Vam preporučiti i naše ekskluzivno pakiranje Viljamovke u zvanolikoj boci od masivnog stakla koje svojim minimalistički profinjenim dizajnom čini idealan poslovni poklon.

Travarica

Najstarija i najpoznatija rakija južne Hrvatske. Gotovo da nije bilo konobe koja nije proizvodila neku vrstu travarice s različitim ljekovitim travama ili spravljenu na različitim bazama. Svoju dugogodišnju tradiciju travarica može zahvaliti prvenstveno ljekovitim svojstvima koja joj se pripisuju, pa kada se govori o rakiji kao ljekovitom napitku, najčešće se misli upravo na travaricu. Kroz povijest ljekarnici su je preporučavali kod brojnih oboljenja i zdravstvenih tegoba kao napitak, oblog ili sredstvo za masažu. Travarica Perković spravljena je od deset vrsta različitog autohtonog ljekovitog dalmatinskog bilja, od kojih su ponajviše zastupljene; kadulja – salvia ofisinalis, komorač – foeniculum vulgare, kičica – erythraea centaurium, gospina trava – hypericum perforatum, pelin – artemisia apsinthium, odoljen – valeriana officinalis. Ljekovito bilje se macerira u kvalitetnoj rakiji jabukovači što travarici Perković daje izuzetan okus. Uz specifičan okus, uljno žutu boju i ručno dodano ljekovito bilje, naša je Travarica u ukrasnoj boci od pola litre, najuspješniji i najprodavaniji proizvod obrta MDM Perković.

Rogač

Rogač je biljka koja se na Mediteranu uzgaja već 4000 godina zbog ploda – mahune, koja je , osušena, zanimljiva i ukusna zamjena čokoladi. Zbog svoje prirodne slatkoće, rogač zamjenjuje kakao i proizvode od kakaa. Tijekom povijesti pjevači su žvakali jestivu mahunu i zrna iz mahune rogača, jer se vjerovalo da time pročišćuju grlo i glas. Zbog visokog udjela tanina, rogač se često rabi i pri probavnim smetnjama. Mahune rogača koje rabimo pri proizvodnji rakije od rogača ili popularne “Rogačice” dopremamo s otoka Visa, jednog od naših najsunčanijih otoka. Višemjesečnom maceracijom ili odležavanjem mahune rogača u najkvalitetnijoj rakiji jabukovači ekstrahirano je sve bogatstvo njegove arome. Istodobno, time naša rakija dobiva prepoznatljivu kristalno smeđu boju. Ponosni smo što je odležavanjem posebno očuvano ljekovito djelovanje rogača, koje pomaže pri probavnim smetnjama, te stoga “Rogačicu” preporučamo i kao digestiv. Najvjerojatnije je upravo rogač bio hrana kojom se u biblijskim vremenima hranio Ivan Krstitelj, pa se stoga plod rogača naziva i “Kruhom Svetog Ivana”. U antičko doba sjemenke rogača su služile kao jedinica mjere pri vaganju zlata, jedna sjemenka = 1 karat (keration, grč. = zrno rogača) jer bez obzira na veličinu zrna i uvjete čuvanja, sjemenka rogača ima uvijek istu masu od 0,28 gr. Karat se i danas rabi kao mjera za 0,18 gr. zlata grama i dijamanata.

Smokovača

Iako je smokva mediteransko drvo, ona uspijeva i u sličnim klimatskim uvjetima drugdje u svijetu, primjerica u Australiji, Južnoj Americi i Kaliforniji. Naša obala bogata je smokvinim drvetom, a kako se ubrani plod brzo kvari, smokva se uglavnom odmah suši ili se od nje pripravlja džem. Poznata je kao jedna od prvih biljaka koje su kultivirane za ljudsku ishranu, datira još iz vremena Sumerana, zatim Egipćana, pa Grka te se spominje u raznim povjesnicama, književnim i poetskim tekstovima. Čaroban, sladak okus smokve nadahnuo je drevne civilizacije čak i u prvim umjetničkim zapisima, pa postoje uklesani prikazi berbe smokava koji datiraju oko 4000 godina prije Krista. Objavljeni su podaci da je devet fosila smokve pronađeno u dolini rijeke Jordan koji, pretpostavlja se, datiraju oko 9.400 – 9200 godina prije Krista. Osim visoke prehrambene vrijednosti smokva je i snažan antioksidans, jači čak i od crnog čaja. Sušene smokve bogate su vitaminima C i E, te beta karotenom. Plodovi imaju veliku prehrambenu i dijetoterapijsku vrijednost, te više dijetalnih vlakana od bilo kojeg drugog voća. Glavni sastojak smokve je dekstroza, a sadrži i polifenolne antioksidanse. Smokovača Perković može se pohvaliti svojom posebnošću jer je na tržištu jedna od rijetkih proizvedena destiliranjem čiste smokve, bez dodataka drugog voća. Sam postupak proizvodnje je vrlo dugotrajan i zahtjevan. Smokva se nakon branja na starinski način suši na suncu uz dodatak aromatičnog bilja. Nakon sušenja, krupnije, prvoklasne plodove izdvajamo i pakirane u vrećice od 300 grama plasiramo na tržište kao «Suhe smokve Perković». Sitniji plodovi se namaču u vodi, melju, te se tako pripremljeni masulj stavlja na kontroliranu fermentaciju. Fermentacija se odvija djelovanjem selekcioniranih kvasaca, te regulacijom kiselosti, što je posebno bitno za dobivanje kvalitetne smokovače. Nakon završene fermentacije, radimo finu destilaciju, zatim se rakiju sprema na odležavanje od najmanje šest mjeseci, dok se zlatnožuta boja dobiva naknadnom maceracijom, jedna smokva na litru rakije.

Šljivovica

Šljivovica je jedna od najpoznatijih rakija s ovih prostora, a često se koristi i kao sinonim za rakiju uopće. U Slavoniji šljivovica ima gotovo mitsko značenje. Teško da je u prošlosti bilo kuće koja nije imala vlastiti šljivik, koji je uglavnom služio za dobivanje sirovine za proizvodnju rakije. U 19.st. se rakija pekla u lončarskim kotlovima, koje su poslije zamijenili bakreni. Bogatiji seljaci su imali vlastite «pecare», prostore za proizvodnju rakije, koje su uz naknadu posuđivali onima koji ih nisu imali. U prošlosti je šljivovica bila neizostavna pri svakodnevnim poslovima, kod oranja, sjetve, žetve, kupljenja sijena, a osobito u posebnim prilikama poput vjenčanja, sprovoda ili krštenja; dakako bilo je onih koji su je uživali i svaki dan. Spravili smo upravo takvu, tradicionalno kvalitetnu, ali proizvedenu modernom tehnologijom uz djelovanje najkvalitetnijih kvasaca, Šljivovicu Perković. Dobivena je od probranih šljiva iz Like i Banije, koje smo odkoštičili, zatim nakon pažljivo kontrolirane fermentacije fino destilirali, te ostavili odležati u drvenim bačvama što šljivovici daje završnu aromu i boju.

Medovača

Jedan od najstarijih alkoholnih napitaka, liker od meda, osim izuzetnog okusa ima i ljekovita svojstva. Glavni sastojak medovače, med, zaustavlja rast brojnih mikroorganizama, a ima i antioksidantna svojstva. Medovača je djelotvorno sredstvo u liječenju mnogih bolesti poput iscrpljenosti, razdražljivosti, nesanice i drugih, a sva ta pozitivna svojstva sadržana su u ovom ukusnom likeru. Zavidna količina od 330 gr. najboljeg bagremovog meda po litri odležala je gotovo dva mjeseca u prirodnoj rakiji jabukovači kako bismo procesom taloženja postigli profinjenu bistrinu. Posebnu kvalitetu ovog likera dobili smo dodavanjem mješavine vrhunskih sortnih vina chardonney i zeleni silvanac, a okus je dopunjen limunovom korom i najkvalitetnijim začinima poput korijandera. Neki od dodanih začina ipak će ostati tajna. Uz niz kvalitetnih svojstava najveći izazov ovog likera je upravo njegov izvrstan okus, pa kako ne biste pretjerali, preporučujemo oprez pri konzumiranju.

Borovnica

Borovnica sadrži više antioksidansa od većine drugog voća, uživanje ukusnih bobica usporava starenje, a ekstrakti borovnice povećavaju otpornost moždanih stanica, te smanjuju gubitak kognitivnih funkcija izazvanih zračenjem, osobito stanica odgovornih za učenje. Borovnice su odličan izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline, kalija, kalcija, željeza, a sadrže i visok postotak vlakana, čime pospješuju probavu, smanjujući rizik od crijevnih bolesti. Izuzetno su dobre i za jačanje krvnih žila. Svježe borovnice s Risnjaka macerirali smo u najfinijoj rakiji jabukovači kako bi u potpunosti sačuvale sva svoja pozitivna svojstva. Nakon što su godinu dana odležale u rakiji, odstranili smo talog i dobili ukusan i ljekovit napitak u kojem smo ostavili i nešto bobica borovnica kako bi liker od borovnica Perković bio još ukusniji. Borovnice sadrže supstancu pterstilben koji pomaže u prevenciji raka debelog crijeva.

Morlačka krv

Višnja maraska, izvorna hrvatska sorta s područja Zadra, uzgaja se još od 16.st., zbog koncentracije aromata kojih nema u drugim vrstama, jedna je od najukusnijih višanja na svijetu. Maraska ima snažnu aromu, odličnu kakvoću plodova i vrlo je cijenjena u proizvodnji sokova i likera. Nemojte se začuditi, ako vas zbog njezinih kvaliteta, uzgajivači pitaju želite li višnju ili marasku? Liker od višnje maraske koji smo proizveli za vas, uz nadaleko hvaljenu aromu višnje, obogatili smo i maceratom badema i dodatkom vanilije, te sve skupa ostavili gotovo godinu dana kako bi se sastojci što bolje proželi. Stoga ovaj liker sadrži cijeli spektar različitih okusa koji se izuzetno dopunjavaju, što će zasigurno obradovati hedonista u vama!

Maraskino

Iz mraka srednjeg vijeka i potrage alkemičara za eliksirom života rađa se prvi alkoholni biljni liker rosolj (rosolo), preteča maraschina. Dominikanci su u Zadru početkom 16. stoljeća, u svojoj apoteci i laboratoriju spravili liker od višnje maraske, a oduševljeni prijem doveo je do otvaranja niza zanatskih radionica za proizvodnju ovog likera. U to vrijeme dolazi stanoviti Calcenigo iz Bergama u Italiji i po recepturi zadarskih dominikanaca proizvodi nešto izmijenjeni, prvi maraschino. Dobar glas izvrsnog likera proširio se sve do hedonističke Venecije gdje stječe veliku popularnost. Tijekom 19. Stoljeća zadarska industrija likera bilježi veliki napredak, javljaju se novi proizvođači, a najznačajniji su Giuseppe Sabalich, Mateo Magazzini i Girolamo Luxardo. Među proizvođačima dominiraju doseljenici privučeni jeftinom radnom snagom, prihvatljivom cijenom proizvoda i dobrom zaradom, jer unatoč posebnosti dalmatinskog tla i gotovo idealnim klimatskim uvjetima vrlo kvalitetna sirovina nije bila skupa. Zadarski proizvođači pravili su i druge likere, kao cherry liqueur, pelinkovac, labbro rubino i curacao, no, najviše se radio maraschino, koji doživljava svjetsku slavu; izvozi se u gotovo sve zemlje svijeta, a posebno je tražen u Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Frankfurtu, Nürnbergu, Petrogradu, Napulju, Genovi, Milanu, Carigradu i u gradovima Švicarske, Francuske, Belgije, a kasnije se izvozi i u SAD, Kanadu, Južnoafričku Uniju, Australiju i druge države. U maraskinu su uživale mnoge poznate, osobito mnoge okrunjene glave, kao engleska kraljica Viktorija, ruski car Nikola i francuski kralj Luj XVIII i drugi. Spominju se isporuke Napoleonovom dvoru u Parizu i maršalu Marmontu u Ljubljanu, a navodno engleski kralj George IV šalje u Zadar kada i svoje ratne brodove Aigle i Contessa Landerdale, tada stacionirane na Krfu i Malti, po sto sanduka maraskina. Prilikom posjeta Zadru 1887. Kasniji kralj Engleske George V obilazi jednu tvornicu maraskina i nabavlja veću količinu pića. O popularnosti ovog Dalamatinskog eliksira prof. Frane Baras piše: „Prije, maraskino je bio privilegirano piće namijenjeno samo najbogatijima. Pio se na kraljevskim i carskim dvorima, pratio je vojskovođe u ratnim pohodima, admirale u pomorskim bitkama, diskretno se servirao u plemićkim i buržujskim palačama. Osobito je bio nezamjenjiv pratilac galantnih ljubavnika, veliča ga i Casanova u svojim Memoarima, navodi ga i Balsac u romanu Put u život. „Kako se maraskino izvozio u Englesku i SAD, nije čudo da se zadarski maraskino posluživao i na Titanicu, na njegovom kobnom putovanju kad je u noći između 14. I 15. Travnja 1912. udario u ledeni brijeg.“ Maraskino Perković pripravljen je po originalnoj recepturi od višnje maraske s područja Zadra, no ono što ga razlikuje od izvornog Maraschina je voćna rakija Jabukovača kao alkoholna baza kojom postižemo još puniji i osebujniji okus ovog izvrsnog likera. Miješanjem ovih destilata objedinili smo jedinstveni svijet okusa i mirisa srednje Dalmacije i kontinetalne Hrvatske. Ovaj postupak je nešto potpuno novo u povijesti spravljanja Maraschina, i to je razlog što smo ime likera uobličili u hrvatsku varijantu Maraschino-Maraskino. Okus našeg likera je bogatiji, nova tehnologija temeljena je na domaćim voćnim rakijama i predstavlja novi smjer u proizvodnji ovog likera. Uživajte u neponovljivom okusu Maraskina Perković

Jabukovača

Jabuka je jedna od najčešće uzgajanih vrsta voća u svijetu, osvježavajućeg, slatko – kiselog okusa i svojstvene arome. Bogata je svima nutrijentima barem u malim količinama. Poznato je oko 10 000 vrsta jabuka, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzisteniciji i sočnosti. Kao divlje stablo jabuka je rasla u Europi još u pretpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite različite sorte.Jabukovača Perković, proizvedena je od prvoklasnih jabuka sorti jonatan i zlatni delišes uz djelovanje selektiranih kvasaca u strogo kontroliranoj fermentaciji. Nakon toga radimo finu destilaciju, pri čemu se najkvalitetnija srednja frakcija bogata aromom i mirisom odvaja od patoke i loših kiselina i aroma. Ovim postupkom dobivamo najfiniju jabukovaču, koju nakon korekcije alkohola omekšanom vodom iz vlastite proizvodnje svodimo na volumnih 40% alkohola i takvu plasiramo na tržište. Jabukovača je baza za sve naše likere (u njoj maceriramo voće) i za rakije Travaricu i Rogač, pa je zbog toga proizvodimo u puno većoj količini u odnosu na ostale destilate. Jabukovača Perković pokazala se izvrsnom za spravljanje cijelog niza koktela, u kojima može poslužiti kao odlična alkoholna baza jer je po svojim svojstvima slična votki, ali punijeg voćnog okusa. Pogodna je i za pripravu aperitiv koktela, te voćnih salata. Kako jabuka u fermentaciji daje relativno malu količinu alkohola u odnosu na drugo voće koje se koristi za proizvodnju rakije, vrlo je rijetka na tržištu ali i vrlo kvalitetna i cijenjena. Nalazimo je u pakiranjima od 1 litre, 0.5 litara i 0.1 litre.

Orahovac

Govori se da je čovjek jeo žirove, dok je bog jeo orahe, pa se orahovac zasigurno može svrstati u božanske napitke. Orasi nisu samo bogati dobrim uljima; poznati su kao izvrstan izvor nezasićenih masnih kiselina omega-3 i omega-6 koje snižavaju kolesterol, te sadrže proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti. Uživaju se svježi, u jelima i kolačima. Birani zeleni orasi sa područja Dalmatinske Zagore macerirani su tri mjeseca u rakiji jabukovači, pa su tako sačuvana sva ljekovita svojstva ovog izuzetnog ploda. Kako bi liker Perković imao što kvalitetniji okus i aromu, posebnom smo tehnologijom odgorčili orahe, a uz dodatak začina i šećera postigli da uživanje Orahovca pruži ugodno iskustvo tekućeg alkoholnog oraha.

Pelinkovac

"Pelinkovac Perković" sadrži 20 vrsta bilja koje je pažljivo brano a zatim namočeno (macerirano) u najfinijoj rakiji jabukovači što ovom ukusnom likeru daje posebna svojstva. Poslužuje se kao digestiv te općenito djeluje vrlo umirujuće na probavni sustav.

Hosted by CroCloud in Germany© All rights reserved Coded with passion by Digital Tailors

Log in with your credentials

Forgot your details?